Čo má karneol spoločného s mäsom?

Karneol patrí medzi chalcedóny. Ide o špecificky oranžovočerveno sfarbený minerál. Typický odtieň spôsobuje obsiahnutý krevel.

Navyše podľa charakteristického sfarbenia získal krevel aj svoj názov. Pochádza totiž z latinského výrazu „carneus“ alebo „masový“. Prirovnanie k mäsu údajne vzniklo na základe podobnosti kameňa s jeho typickým žilkovaním hovädzieho mäsa.

Prvú si túto analógiu snáď všimol John Schroder, ktorý napísal v roku 1669, že je kameň čiastočne číry ako voda práve pri omývaní mäsa. Byť to mala poklona, pretože zároveň o karneole napísal, že ho považuje za skvost.

Za užitočné zároveň tento muž považoval minerál piť. Prášok odporúčal rozmiešať s vodou. Privodiť to údajne malo veselú myseľ, malo to aj viesť k odlúčeniu strachu, zosilneniu odvahy ak ochrane proti jedom.

Chcete sa prečítať viac o ďalších zaujímavých témach, šperkoch, móde alebo drahých kameňoch? Pozrite sa na náš blog. Môžete si tu napríklad prečítať o zaujímavých korundoch lebo o rôznych variantoch vzácneho opálu.

Další články autora